Foto safari

Putovat ćemo preko: Konjica, Ovčara, Kanjine, Džepa, Vrdolja, Čuhovića i naše krajnje destinacije sela Lukomir. Putovanje je dugo oko 40 km u jednom pravcu, ili 2 sata. Obzirom da se radi o makadamskom putu, na većini dionice brzina i kretanje mora biti prilagođeno uslovima puta. Na našem putu ćemo vidjeti neka od sela konjičkog kraja, njihovu arhitekturu tipičnu za planinski kraj sjeverne Hercegovine, način na koji ti stanovnici žive,te prirodna bogatstva i kulturu ovog podneblja. U selu Lukomir je predviđen ručak. Objed je tipičan za ovaj kraj ( domaći sir i kajmak, pita ispod sača... ) i bit će upriličen od jedne domaćice, a obavljat će se u društvu mještana. Gosti će vidjeti običaje tih ljudi, koji već dugo odoljevaju čarima i podvalama civilizacije, oni žive na isti način , kako su živjeli njihovi djedovi. Doživjet ćete povratak u prošlost od najmanje dva vijeka.
Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na 1.495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine i jedinim preko 1.300 m nadmorske visine.. Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. vijeka, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina. Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okolice Stoca, koji su zbog iznimno bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca. Gradeći prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim su se dijelom ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije porodice u Gornjem Lukomiru.

Povratak je predviđen oko 16:30 sati, a moguće su dvije varijante:
  • preko: Babin do, Hadzići, Konjic
  • preko: Džepi, Zagorice, Dubravice, Suhi Do, Konjic

Za vaše stvari ste odgovorni Vi i u slučaju da izgubite u toku rafting neku od njih, agencija Europe Rafting ne preuzima odgovornost!

Vodiči su osposobljeni, certificirani i opremljeni za hitne medicinske intervencije ( poljski komplet prve pomoći ). Govore engleski jezik, radio vezom komuniciraju sa bazom . Za vrijeme izleta određeno je dežurno terensko vozilo koje može intervenisati u slučaju nezgode.

U toku izleta je moguće snimati ili fotografisati jer nudimo i tu vrstu usluge
Bosanski English

Dodatno iz ponude