HIKING-TREKING EUROPE RAFTING & VODIČI PD "BORAŠNICA"

1. Konjic - Tisovica - Zelena Glava (Lupoglav, Jezerce, Vrutak, Rujište, Idbar "2 ili vise dana")

Put kreće iz Konjica asfaltnim putem do strelišta u selu Bijela, koje se nalazi oko10km od grada. Zatim put traje oko 2h vožnje makadamskim putem do doline Tisovica, koja je izuzetno lijepa glacijalna dolina dužine oko 5 km iz koje se pruža pogled na najveći vrh planine Prenj - Zelenu Glavu, na koju se može popeti iz Tisovice, markiranim putem prilijepom vremenu za tri sata. Iz Tisovice je također moguće napraviti izlet ka vrhu Lupoglav koji je udaljen oko pet sati hoda i jedan je od najimpozantnijih vrhova u našim planinama.
Iz Tisovice je moguće spustiti se pješke u dolinu Idbar, ili za oko dva sata prema planinarskom domu na Jezercu, ili preko doline Velike Bare prema jugu, domovima na Bijelim Vodama i Rujištu. Na 45 minuta od Tisovice na putu prema Zelenoj Glavi nalazi se planinarska bivak, kućica na Vrutku, vlasništvo planinarskog društva Borašnica iz Konjica. Na tom mijestu može noćiti oko desetak ljudi uz minimalnu nadoknadu. Iz Tisovice je moguć odlazak na niz atraktivnih pješačkih izleta prema raznim dijelovima planine Prenj, alpinističkih i visokogorskih izleta, slobodnog penjanja kao i drugih aktivnosti u planini.

2. Konjic - Jezerce - preko Crnog Polja

Konjic - Borci - Crno Polje - Jezerce Izlet počinjemo putovanjem autom oko sat vremena preko sela Borci ka selu Rujište, makadamskim šumskim putem sve do ulaska na put za Crno polje. Zatim put nastavljamo pješice prema Jezercu, oko dva i pol sata relativno lakšeg pješačenja po izuzetno lijepom terenu, kroz šumu i planinske doline. Također, sa Crnog Polja možemo krenuti u drugom pravcu, preko sedla Prijevorac prema jugu, ka planinarskom domu na Bijelim Vodama i Rujištu. Planinska tura je trekerska, fizički nije prezahtijevna.

3. Tura Konjic - Jezerce (Prenj)

Konjic - Konjička Bijela - Rakov Laz – Skok – Jezerce (kuća) sa mogućnosti daljeg odlaska na neke od vrhova (Zelena Glava – Otiš – Taraš) Na izlet krećemo autom iz Konjica do Rakovog laza, koji se nalazi 10 km od grada. Zatim put nastavljamo pješice kroz šumu, preko prevoja Skok, pa sve do kuće na Jezercu. Za to nam treba oko četiri sata pješačenja. Planinska tura je zahtijevnija zbog savladavanja velike visinske razlike, a put je strm i traži solidnu tjelesnu kondiciju, ima elemente (Treking i Hicking). Dom na Jezercu pruža prenoćište, nedaleko od doma nalazi se i voda, a zbog svog položaja (pošto je planinaraska raskrsnica puteva), dobra je baza za dalje planinske ture po planini Prenj.

Svi navedeni izleti od lične opreme zahtijevaju: planinarske cipele (gojzerice), ruksak (veličina zavisi od dužine boravka u planini, dnevni ili višednevni izlet), vreća za spavanje, vjetrovka, kabanica, presvlaka, baterijska lampa, nožić, mali komplet za prvu pomoć, štapovi za hodanje i ostala oprema zavisno od vlastitih potreba i dužine boravka u planini.

Za vaše stvari ste odgovorni Vi i u slučaju da izgubite u toku rafting neku od njih, agencija Europe Rafting ne preuzima odgovornost!

Vodiči su osposobljeni, certificirani i opremljeni za hitne medicinske intervencije (poljski komplet prve pomoći ). Govore engleski jezik, radio vezom komuniciraju sa bazom . Za vrijeme izleta određeno je dežurno terensko vozilo koje može intervenisati u slučaju nezgode.

U toku izleta je moguće snimati ili fotografisati jer nudimo i tu vrstu usluge.
Bosanski English

Dodatno iz ponude